FAQ
Nasiona są umieszczane w stalowych pojemnikach i miażdżone za pomocą ślimaka. Tarcie generuje pewne ciepło, ale nie na tyle, by uszkodzić ich właściwości. Olej jest ekstrahowany powoli, a następnie oddzielany od reszty owocu lub nasion poprzez wirowanie. Następnie jest on filtrowany grawitacyjnie i pakowany.
Oleje tłoczone na zimno są przechowywane w butelkach z nieprzezroczystego szkła, które są lekko zabarwione w celu ograniczenia utleniania. Jeśli chcesz używać swoich olejów tak długo, jak to możliwe, zalecamy szczelne zamykanie ich po każdym użyciu i zawsze przechowywanie ich w miejscu chronionym przed światłem, wilgocią i powietrzem. Olejki wrażliwe na utlenianie powinny być przechowywane w lodówce. Jeśli wszystkie te warunki zostaną spełnione, olej roślinny zachowa swoje właściwości przez około 12 miesięcy, jeśli butelka nie została jeszcze otwarta. Jednak po otwarciu następuje utlenianie i tak zwane "wrażliwe" oleje mogą być przechowywane przez około 3 do 6 miesięcy.
Termin "pierwsze tłoczenie na zimno"jest zarezerwowany dla olejów, które nie zostały poddane procesom termicznym. Wzrost temperatury może być związany wyłącznie z procesem tłoczenia i mechanicznego wyciskania nasion lub owoców oleistych.
Pojęcie "zimny" wynika z faktu, że ziarno nie jest podgrzewane przed ekstrakcją. Podczas mechanicznego zgniatania w prasie wytwarzane jest ciepło: jest to stopień ekstrakcji. Jest on różny dla poszczególnych nasion oleistych, ponieważ nie wszystkie mają taką samą twardość. Im twardsze ziarno, tym mniej oleju zawiera i tym wyższy jest stopień ekstrakcji. Na przykład słoneczniki mają niski stopień ekstrakcji (między 28 a 35°C) podczas gdy soja może z łatwością osiągnąć 50-60°, ale w większości przypadków temperatura tłoczenia nie przekracza 35°C.
Przykładamy dużą staranność do pakowania produktów.
Butelki są pakowane w mocny karton dostosowany do rozmiaru butelek.
Butelki oleju są owinięte papierem i folią bąbelkową, aby zapewnić ich całkowicie bezpieczny transport.
Każde pudełko jest następnie zabezpieczane czarną folią stretch, na której dodajemy czerwoną etykietę z napisem "produkt delikatny".
Latem, gdy temperatury są wysokie, wysyłamy nasze produkty w opakowaniach izotermicznych, aby zmniejszyć wpływ temperatury na jakość produktu.
W zależności od wybranego sposobu dostawy, koszt wysyłki zaczyna się od 12zł.
Chętnie porozmawiamy z Tobą o naszych produktach, doradzimy i odpowiemy na Twoje pytania za pośrednictwem poczty elektronicznej kontakt@olejmamy.pl, czatu online, od poniedziałku do piątku w godzinach od 10:00 do 17:00.
Jesteśmy małą rodzinną firmą, a nasze produkty nie są obecnie dostępne w sklepach. Preferujemy bezpośredni kontakt z naszymi klientami, który jest ważną częścią naszego projektu biznesowego i życiowego.
Większość naszych produktów jest tłoczona na bieżąco, więc zamówienie może zostać zrealizowane w ciągu 1-3 dni.
Wreszcie, nasi partnerzy transportowi Orlen gwarantują dostawę w ciągu 24 godzin.
Przykładamy dużą staranność do pakowania produktów.
Butelki są pakowane w mocny karton dostosowany do rozmiaru butelek.
Butelki oleju są owinięte papierem i folią bąbelkową, aby zapewnić ich całkowicie bezpieczny transport.
Każde pudełko jest następnie zabezpieczane czarną folią stretch, na której dodajemy czerwoną etykietę z napisem "produkt delikatny".
Oleje tłoczone na zimno są zdrowsze niż oleje tłoczone na gorąco, ponieważ zachowują swoje oryginalne składniki odżywcze. Zawierają one również przeciwutleniacze, które są zazwyczaj nieobecne w olejach tłoczonych na gorąco ze względu na ich ekspozycję na wysoką temperaturę. Większość olejów tłoczonych na zimno jest bogata w witaminę E, która ma właściwości przeciwzapalne, oraz kwas oleinowy, który wzmacnia odporność.
Olej tłoczony na zimno - nasiona są miażdżone powoli, aby naturalnie wydobyć olej. Proces ten pozwala zachować składniki odżywcze i aromaty.
Olej tłoczony na gorąco - olej jest ekstrahowany w wysokiej temperaturze (200°C) przy użyciu rozpuszczalników chemicznych. W wyniku działania chemikaliów i ciepła większość składników odżywczych i aromatów zostaje utracona.
Zależy to od pochodzenia ziarna i gleby, na której było uprawiane, a także warunków klimatycznych. Proces ekstrakcji może również wpływać na ilość osadu w butelce. W żaden sposób nie wpływa to na smak produktu. Ważne jest, aby olej pozostał jak najbardziej naturalny i zachował wszystkie swoje korzystne składniki.
Do obsługi płatności automatycznych wybraliśmy platformę płatniczą Przelewy24 - jest to bezpieczna i sprawdzona opcja.