Strefa Wiedzy

Dlaczego oleje tłoczone na zimno mają więcej witamin i NNKT?

Dlaczego oleje tłoczone na zimno mają więcej witamin i NNKT?

Możemy często spotkać się z informacją, że oleje tłoczone na zimno są znacznie zdrowsze od ich rafinowanych odpowiedników. Ale dlaczego tak jest? Czy są za tym niewidoczne różnice w składzie, czy przyczyną jest proces produkcji? Spróbujmy zgłębić to zagadnienie.

Oleje tłoczone na zimno – naturalny proces produkcji

Podstawowa różnica pomiędzy olejami tłoczonymi na zimno a rafinowanymi, to sposób ich produkcji. Jak sama nazwa wskazuje, oleje tłoczone na zimno uzyskiwane są w procesie tłoczenia na zimno, bez użycia wysokiej temperatury i dodatkowych substancji chemicznych. Dzięki temu, struktura kwasów tłuszczowych, witamin oraz innych składników odżywczych pozostaje nienaruszona, co skutkuje bogatszą ofertą zdrowotną.

Pełne spektrum składników odżywczych

Bogatsza zawartość składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jest jednym z kluczowych argumentów przemawiających za używaniem olejów tłoczonych na zimno. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ w temperaturze przekraczającej 50 stopni Celsjusza wiele z tych cennych substancji ulega degradacji. Co więcej, rafinacja, która ma na celu wydłużenie trwałości oleju i poprawienie jego smaku, jest procesem, który dodatkowo niszczy wiele wartości zdrowotnych.

Rola NNKT w naszej diecie

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza te z grupy omega-3 i omega-6, są niezwykle ważne dla naszego organizmu. Mają one kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu nerwowego, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca, mają właściwości przeciwzapalne i wiele innych. Niestety, nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać NNKT, dlatego musimy dostarczać je za pomocą diety. A najlepszym źródłem NNKT są właśnie oleje tłoczone na zimno.

Podsumowanie

Oleje tłoczone na zimno mogą być nieco droższe od olejów rafinowanych, ale korzyści zdrowotne, które niosą, są bezcenne. Zawartość witamin i NNKT jest znacznie wyższa, a także są o wiele bliższe naturalnym tłuszczom, jakie spotykamy w naturze. Warto więc zdecydować się na wybór olejów tłoczonych na zimno, jeśli chcemy dokładnie kontrolować to, co jest dostarczane do naszego ciała wraz z pożywieniem.