W procesie tłoczenia oleju na zimno z nasion oleistych, powstają produkty poprodukcyjne – tak zwane MAKUCHY , kołacze lub kuchy. Są to wytłoki o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, węglowodanów, soli mineralnych, białka, błonnika pokarmowego i polifenoli.
Jak wygląda makuch?
Najczęściej przypomina podłużny pellet, o różnej grubości i barwie od ciemno brązowego, przez zielony do beżowego. Jego kolor zależy od nasion z których powstał.
Jak wykorzystać makuch?
Najczęściej wykorzystywany jest jako wysokowartościowy dodatek do pasz dla zwierząt hodowlanych np. koni sportowych.
Muchy znalazły też zastosowanie jako biopaliwo.
Ale to nie koniec możliwości tego produktu. Można go też z powodzeniem użyć jako dodatek do jedzenia, np. sałatek.
Przemysł spożywczy ciągle szuka nowych zastosowań dla tego cennego produktu np. w branży cukierniczej, do wyrobu mąki lub słonych przekąsek.