Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 1 l letniej wody
- 50 g drożdży
- 100 g płatków owsianych
- 35 g otrębów żytnich
- 1 łyżka soli
- 1 jajko
Sposób wykonania
Do sporej miski wlewamy wodę dodajemy drożdże i rozpuszczamy je. Następnie dodajemy
mąkę płatki owsiane otręby żytnie solimy i wszystko mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
Z podanych składników wychodzą dwa bochenki chleba 35 cm.
Natłuszczamy foremki, posypujemy je od środka słonecznikiem i przelewamy do każdej połowę ciasta.
Wylane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy górę słonecznikiem.
Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni przez 55 minut.
Po upieczeniu warto położyć chleb na kratce aby odparował.