Przepisy

Domowy chlebek z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 l letniej wody
  • 50 g drożdży
  • 100 g płatków owsianych
  • 35 g otrębów żytnich
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko

Sposób wykonania

Do sporej miski wlewamy wodę dodajemy drożdże i rozpuszczamy je. Następnie dodajemy
mąkę płatki owsiane otręby żytnie solimy i wszystko mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.

Z podanych składników wychodzą dwa bochenki chleba 35 cm.

Natłuszczamy foremki, posypujemy je od środka słonecznikiem i przelewamy do każdej połowę ciasta.

Wylane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy górę słonecznikiem.

Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni przez 55 minut.

Po upieczeniu warto położyć chleb na kratce aby odparował.