Włochate tłoczone na zimno to tłoki z najwyższej jakości para. Ich użycie wprowadza zdrowe tłuszcze do naszej diety, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeżeli jednak szukasz oleju, faktów o jego dobro wzdrowym i niezwykle smaczego, możemy polecić ci Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Bogactwo witamin i minerałów
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością witamin i minerałów, które wpływają na naszą odporność, kondycję skóry czy stan układu nerwowego. Zawiera przede wszystkim witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem pomagającym zwalczać wolne rodniki. Ponadto, olej ten jest źródłem witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: potas, magnez czy cynk.
Zdrowe serce
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na pracę serca i układ krążenia. Pomagają one w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu, a także przeciwdziałają powstawaniu skrzepów krwi.
Utrzymanie zdrowej skóry i włosów
Dzięki obecności witamin i minerałów, Olej słonecznikowy tłoczony na zimno korzystnie wpływa na kondycje skóry i włosów. Pomaga w walce z problemami skórnymi jak np. łuszczyca czy egzema. Dodatkowo przyczynia się do poprawy elastyczności skóry i jej nawilżenia, a także pogrubia i wzmacnia włosy.
Mozliwości kulinarnego zastosowania
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno dzięki swoim walorom smakowym, z powodzeniem może zastąpić masło czy margarynę, nadając potrawom unikalny smak. Idealnie nadaje się do sałatek, zup, sosów czy dań pieczonych. Warto podkreślić, że olej ten nie traci swoich wartości odżywczych nawet podczas podgrzewania.
Podsumowanie
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, dzięki swojej niezwykłej wartości odżywczej oraz unikalnemu smakowi, jest produktem, którego obecność w codziennej diecie jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna. Jego regularne stosowanie przyczyni się do poprawy kondycji naszego organizmu, a także wpłynie na wygląd skóry i włosów.