Strefa Wiedzy

Olej lniany – perła wśród olejów roślinnych

olej lniany

Len jest uprawiany od tysięcy lat i przez długi czas wykorzystywano go wyłącznie do produkcji włókien. Najstarsze ślady lnianego włókna odkryto w Gruzji, datowane na 36 000 lat wstecz.

Już w starożytności Pliniusz Starszy wymienił ponad trzydzieści leczniczych zastosowań oleju lnianego. Te właściwości wciąż stanowią integralną część tradycyjnej medycyny chińskiej, indyjskiej i ajurwedyjskiej.

W Europie len zaczął być uprawiany już w neolicie, ale to dopiero w XI wieku stał się powszechnie dostępny dzięki Karolowi Wielkiemu. Właściwości lecznicze nasion lnu były znane już w czasach Hipokratesa. Co do samego oleju, jego stosowanie zyskało popularność w XVI wieku. Znalazł on zastosowanie w wielu dziedzinach, w tym w produkcji farb olejnych oraz słynnego linoleum, które dosłownie oznacza “olej lniany”. W XX wieku został zakazany we Francji z obawy, że zjełczały olej może stać się toksyczny. Jednak w 2009 roku ponownie uzyskał zielone światło i od tego czasu cieszy się doskonałą reputacją, jako najbogatszy w kwasy omega-3 olej roślinny.

Gdybyśmy mieli zestawienie zdrowych olejów roślinnych, olej lniany tłoczony na zimno bez wątpienia znalazłby się na szczycie! Zasługuje na to miejsce dzięki swojemu bogatemu składowi odżywczemu, korzyściom zdrowotnym i niepowtarzalnemu smakowi. Jego zwolennicy nazywają go “płynnym złotem” ze względu na jego piękny złocisty kolor.

Surowcem do produkcji tego oleju jest siemię lniane, które jest tłoczone na zimno, gwarantując wysoką jakość organiczną, świeżość i bogaty smak .

Korzyści płynące z oleju lnianego

Jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, olej lniany jest niekwestionowanym liderem. Żaden inny olej nie dorównuje mu w zawartości kwasu alfa-linolenowego, który stanowi aż 70% jego składu. Badania potwierdzają skuteczność oleju lnianego – zmniejsza stan zapalny, wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, chroni układ sercowo-naczyniowy, rozszerza naczynia krwionośne i reguluje ciśnienie krwi. Regularne spożywanie oleju lnianego może pomóc w zapobieganiu zakrzepicom, zawałom serca i udarom mózgu. Olej lniany znajduje zastosowanie w kosmetykach jako naturalny składnik do pielęgnacji włosów i skóry. Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w oleju, mogą korzystnie wpływać na nastrój..

Podczas gdy oliwa z oliwek jest charakterystyczna dla basenu Morza Śródziemnego, olej lniany, razem z olejem rzepakowym i olejem konopnym, był głównym źródłem tłuszczów roślinnych dla populacji północnej Europy.

Proces tłoczenia na zimno jest wykorzystywany do ekstrakcji oleju z lnu. Ten proces gwarantuje, że olej zachowuje swoją wysoką jakość i bogactwo składników odżywczych.

Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytworzy kwasów tłuszczowych , zwłaszcza omega-3 i omega-6. Pełnią one kluczową rolę w procesach regeneracji komórek. W obecny ,szybki styl życia powoduje ,że spożywamy nadmiar kwasów omega-6 w porównaniu do omega-3, co prowadzi do zachwiania równowagi . Olej lniany pomaga przeciwdziałać temu problemowi. Ponadto jest źródłem błonnika, ligniny oraz wielu witamin (A, B, E i K).

Dodatkowo, olej lniany jest bogaty w sterole, tokoferole (witamina E) oraz substancje fenolowe.

Olej lniany wpływa tez korzystnie na skóry. Makrocząsteczki w nim zawarte pomagają zatrzymać wodę w naskórku, poprawiając elastyczność i nawilżenie skóry. Kwasy tłuszczowe omega-3 w oleju lnianym chronią dojrzałą skórę. Dodanie tego oleju do maseczek i kremów do twarzy jest skutecznym sposobem na zmiękczenie skóry, a jego efekty są szybko widoczne, pomagają złagodzić napięcie i zapobiegać jej wysuszaniu.

Olej lniany jest wskazany dla osób borykających się z cerą tłustą i trądzikową, pomagając przywrócić równowagę.

W przypadku trądziku może być stosowany bezpośrednio na dotknięte obszary.

Można również połączyć olej lniany z olejem jojoba i kilkoma kroplami oleju marchewkowego, aby stworzyć maseczkę przeciwzmarszczkową , która nada twojej cerze promienny wygląd. Pozostaw mieszankę na skórze przez około dwadzieścia minut i obserwuj efekty. W połączeniu z innymi odpowiednimi składnikami aktywnymi, olej lniany może pomagać łagodzić problemy dermatologiczne, takie jak egzema.

Warto zwracać uwagę na obecność oleju lnianego w składzie żeli pod prysznicem i szamponów, ponieważ jego właściwości są niezwykle korzystne. Śluz zawarty w oleju lnianym otacza włosy, dodając im objętości i substancji odżywczych. Dlatego jest idealny dla włosów cienkich.

Olej lniany jest nazywany od rodziny kwasów tłuszczowych omega-3 – kwasu linolowego. To dlatego jest on używany w kuchni jako przyprawa, ponieważ jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3, zachowując równowagę między omega-3 a omega-6.

Produkt ten nie jest poddawany procesom rafinacji ani filtracji. Tłoczymy go na świeżo w małych partiach, aby dostarczyć Ci olej specjalnie przygotowany na Twoje zamówienie.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze znane kwasy omega-3, 6 i 9, występują głównie w olejach roślinnych i produktach roślinnych oraz w tłustych rybach, takich jak łosoś, sardynki i śledź. Są one niezbędne i powinny być uwzględniane w codziennej diecie, ponieważ odgrywają kluczową rolę w metabolizmie organizmu. Ponadto kwasy omega-3 i omega-6 nazywa się “niezbędnymi”, ponieważ nasze ciała nie są w stanie ich samodzielnie syntetyzować.(łączyć ) Stanowią one główne składniki naszych błon komórkowych i są niezbędne do produkcji niektórych hormonów.

Właściwości organoleptyczne oleju lnianego

Właściwości botaniczne i organoleptyczne oleju lnianego mogą się różnić w zależności od warunków produkcji, takich jak kraj pochodzenia, nasłonecznienie, czy też metoda produkcji ekologicznej.

Kolor: Złocisto-żółty

Zapach: Dość wyraźny (jeśli zapach staje się nieprzyjemny, to znak, że olej uległ utlenieniu i nie należy go spożywać).

Konsystencja: Relatywnie płynna

Smak: Gorzki (w zależności od indywidualnej wrażliwości) i intensywny. Olej lniany ma lekki posmak orzechowy, który może dodać smaku potrawom.

Przechowywanie:

Świeży olej lniany jest delikatny i może szybko zjełczeć, dlatego powinien być przechowywany w lodówce i spożywany jak najszybciej, aby zachować wysoką jakość cennych składników.

Podczas przechowywania należy zachować ostrożność:

– Jeśli olej wydziela nieprzyjemny zapach, to znak, że olej uległ utlenieniu i nie należy go spożywać.

– Nie otwarty olej należy przechowywać w chłodnym miejscu (temperatura około 4-10 stopni Celsjusza), suchym i z dala od światła. Dokładna data przydatności do spożycia jest zazwyczaj wydrukowana na butelce

Olej lniany niefiltrowany – Osad w oleju lnianym jest naturalnym zjawiskiem, więc przed użyciem dobrze wstrząśnij butelką, aby go równomiernie rozprowadzić. Obecność osadu nie ma wpływu na jakość oleju.

Wartości odżywcze

Kwasy tłuszczowe omega:

Omega-3: 67 g

Omega-6: 10,6 g

Omega-9: 18 g

Średnie wartości odżywcze na 100 g:

Energia: 3693 kJ/898 kcal

Tłuszcz: 99,6 g

Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g

Kwasy jednonienasycone tłuszczowe: 18 g

Kwasy wielonienasycone tłuszczowe: 72 g

Węglowodany: 0 g

w tym cukry: 0 g

Białko: 0 g

Sól: 0 g

Karotenoidy: 150 mg/kg

Sterole: 700 mg/100 g

Tokoferole (witamina E): 700 mg/kg

Substancje fenolowe: 100 mg/kg

Alergeny: Może zawierać śladowe ilości orzechów włoskich, laskowych, ziemnych i sezamu!

Uwaga: Nieodpowiednie dla dzieci poniżej trzeciego roku życia oraz dla osób cierpiących na niedrożność jelit.

NASZ PROPONOWANY PRZEPIS

Instrukcja na wykonanie pesto z olejem lnianym

Składniki

2 filiżanki świeżej bazylii

1/2 szklanki startego parmezanu

1/2 szklanki orzeszków piniowych

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki oleju lnianego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Włóż bazylię, parmezan, orzeszki piniowe, czosnek, sól i pieprz do blndera. Miksuj, aż składniki zostaną drobno posiekane. Stopniowo dodawaj olej lniany , aż uzyskasz jednolitą pastę. Przypraw do smaku. Możesz podać od razu lub przechować w szczelnym słoiku w lodówce. To pesto z olejem lnianym doskonale komponuje się z makaronem, grillowanymi warzywami oraz kurczakiem.

Uwaga dla uniknięcia jakichkolwiek wątpliwości, podkreślamy, że wszystkie treści przedstawione na stronie www.olejjmamy.pl mają jedynie wartość informacyjną, edukacyjną i przedstawiają osobiste opinie jej autorów.  Pod żadnym pozorem nie mogą zastąpić indywidualnej porady farmaceutycznej, lekarskiej, położniczej, psychologicznej, ani żadnej innej.