Strefa Wiedzy

Olej słonecznikowy

olej słonecznikowy

Jego pochodzenie:

Słonecznik to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, był ceniony ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. W Europie występuje od XVI wieku.

Słonecznik należy do rodziny astrowatych (dawniej Composaceae). Słonecznik jest intensywnie uprawiany w Rosji, Ukrainie, Argentynie, Tunezji, Francji, Chinach i Ameryce Północnej.

Słonecznik lub Heliotrop lub Helianthus (Helianthus annuus) to roślina należąca do rodziny Asteraceae (Compositae). Jest to duża roślina jednoroczna (do 4 do 5 m wysokości) zdolna do fototropizmu,tz. że górna powierzchnia liści podąża za słońcem przez cały dzień, aby zoptymalizować fotosyntezę. Rodzaj Helianthus obejmuje około pięćdziesięciu gatunków, wszystkie pochodzące z Ameryki Północnej.

Termin helianthemum przypisywany słonecznikowi pochodzi od greckich słów helios, słońce i anthos, kwiat, który tłumaczy się jako kwiat słońca. Słowo słonecznik zostało zapożyczone od włoskiego słowa girasole, które obraca się wraz ze słońcem.

W języku potocznym słonecznik ma różne nazwy: wielkie słońce, słońce ogrodowe, słońce pospolite, nasiona papugi, heliantus itp.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno ma żółtą barwę, owocowy zapach i smak przypominający świeże nasiona słonecznika. Olejek zawarty jest w nasionach lub niełupkach

Jego skład:

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26% do 32% kwasu oleinowego (Omega9)
wielonienasycone FA: 64% do 66% kwasu linolowego (Omega6)
Nasycone FA: 5% do 6% kwasu palmitynowego, 4% do 5% kwasu stearynowego

Bardzo bogaty w witaminę E (alfa-tokoferole), zawartość w 100 g: 57,3 mg
Zawiera także fitosterole (fitosterole zawarte w diecie mają korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi). Oleje roślinne stanowią najbogatsze źródło dietetycznych fitosteroli

Zalety oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno:

Słonecznik jest symbolem blasku. Inkowie uczynili go swoim godłem królewskim i przypisywali mu magiczne właściwości ze względu na jego geometryczną doskonałość. Olej uzyskiwany z tłoczenia nasion idealnie nadaje się do gotowania potraw.

Ze wszystkich olejów roślinnych olej słonecznikowy jest najbogatszy w witaminę E. Olej słonecznikowy działa zmiękczająco, regenerująco, odżywczo i tonizująco.

Witamina E jest dobrze znanym aktywnym składnikiem przeciwstarzeniowym, jest naturalnym przeciwutleniaczem i chroni naskórek. Bogaty w kwasy omega 6 olej słonecznikowy jest idealnym rozwiązaniem na suchość i odwodnienie skóry. Głęboko nawilża i odżywia skórę właściwą, dzięki czemu zachowuje ona całą swoją elastyczność i jędrność.

Mieszanka witamin, kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy pomaga zachować dobrą kondycję naskórka i zapobiega pojawianiu się plam pigmentacyjnych. Jego działanie przywraca blask szarej i zmęczonej skóra. Olej słonecznikowy ma wiele zalet dla włosów: pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie włosów oraz nadaje im elastyczność i witalność.

Tłoczony na zimno olej słonecznikowy jest również dobrą bazą do masażu, szczególnie po dodaniu olejków eterycznych.

Tłoczony na zimno olej słonecznikowy należy stosować rozsądnie, ponieważ jego stosunek omega-6/omega-3 jest zbyt niezrównoważony w porównaniu z zaleceniami AFSSA (Francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności). Tak naprawdę wysoki udział Omega-6, niekompensowany obecnością Omega-3, może powodować działanie prozapalne, alergizujące oraz wzrost poziomu trójglicerydów. Dlatego zaleca się uzupełnianie oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno olejem lnianym lub lniankowym.

Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy

Tłoczony na zimno olej słonecznikowy zawiera dużą ilość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) we krwi. Może to pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Wzmacnia układ odpornościowy

Tłoczony na zimno olej słonecznikowy zawiera fitosterole wzmacniające układ odpornościowy. Fitosterole mają właściwości przeciwzapalne, pomagające zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

Ochrona komórek skóry

Tłoczony na zimno olej słonecznikowy ma niezwykłe właściwości regenerujące dla skóry. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy E ,która jest przeciwutleniaczem, pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu jego zastosowanie przynosi natychmiastowy komfort Twojej skórze! Olej słonecznikowy, dzięki zawartości i kwasu oleinowego zbliżonemu do sebum, tworzy na powierzchni film hydrolipidowy, który chroni skórę przed utrata wody.

Nasiona słonecznika można spożywać na surowo w sałatkach ,jako składnik Pesto lub po zblędowaniu w postaci masła słonecznikowego ,można leż użyć ich do potrawy aby wzbogacić danie w błonnik, witaminę E, minerały i fitosterole. Tłoczony na zimno olej słonecznikowy można także stosować do natłuszczania form do ciast i naczyń do pieczenia, do posmarowania potraw przed pieczeniem czy do przygotowania sosów, np. majonezu.

Tłoczony na zimno olej słonecznikowy ma przewagę nad innymi olejami, ponieważ nie zmienia smaku potraw. Wręcz przeciwnie, wzbogaca smak innych składników i korzystnie wpływa na przyprawy i gotowanie.

Uwaga, olej słonecznikowy ma dużo kalorii i tłuszczu; duże spożycie może prowadzić do przyrostu masy ciała i problemów zdrowotnych. Zaleca się umiarkowane spożywanie oleju słonecznikowego.

Zastosowania kosmetyczne:

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno może być stosowany w celach kosmetycznych ze względu na swoje właściwości nawilżające i odżywcze dla skóry i włosów.

Działanie nawilżające:Niewielką ilość tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego nałóż na twarz, aby nawilżyć i odżywić skórę.

Efekt demakijażu:Do delikatnego usuwania makijażu użyj tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego. Nałóż olejek na płatek kosmetyczny i delikatnie oczyść twarz.

Odżywia włosy:Nałóż na włosy tłoczony na zimno olej słonecznikowy, aby je nawilżyć i odżywić. Odczekaj 30 minut, potem umyj włosy łagodnym szamponem.

Idealny do masaży:Olej słonecznikowy łatwo wchłania się w skórę, dzięki czemu idealnie nadaje się do masażu.

Idealny do kąpieli :dodaj do kąpieli odrobinę oleju słonecznikowego, jego właściwości nawilżające zmiękczą Twoją skórę.

Środki praktyczne dotyczące stosowania:

Osoby uczulone na nasiona słonecznika (anafilaksja) nie powinny spożywać oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, który może zawierać białka alergizujące.

Dla uniknięcia jakichkolwiek wątpliwości, podkreślamy, że wszystkie treści przedstawione na stronie www.olejmamy.pl mają jedynie wartość informacyjną, edukacyjną i przedstawiają osobiste opinie jej autorów.  Pod żadnym pozorem nie mogą zastąpić indywidualnej porady farmaceutycznej, lekarskiej, położniczej, psychologicznej, ani żadnej innej. 

Aby osiągnąć najlepsze rezultaty odżywienia, przed wprowadzeniem jakichkolwiek znaczących zmian w diecie zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.

Nasze źródła, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej:

https://www.passeportsante.net/huiles-vegetales-g152/Fiche.aspx?doc=huile-tournesol

https://www.journal.cuure.com/post/sunflower-oil-culinary-uses-health-benefits%C3%A9?gclid=Cj0KCQiAjMKqBhCgARIsAPDgWlw692vHGdhb9T5erIWZF_32QbaP5XXgOQ4-arrrZMz-mrsJ-M2EFZIaAv k-EALw _wcB

https://ciqual.anses.fr/#/alimentation/17440/huile-de-tournesol

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652305757X

https://www.anses.fr/fr/content/les-lipides