Strefa Wiedzy

Olej tłoczony na zimno – jak powstaje i dlaczego zachowuje składniki odżywcze?

Olej tłoczony na zimno – jak powstaje i dlaczego zachowuje składniki odżywcze?

Prawdziwi smakosze i osoby dbające o zdrowie na pewno zgodzą się, że tłoczone na zimno oleje to prawdziwe skarby niewielkich rozmiarów. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zachowują one swoje naturalne właściwości odżywcze. Ale jak właściwie powstaje olej tłoczony na zimno, jaki jest jego sekret zachowania pełnej wartości odżywczej? W dzisiejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Metoda tłoczenia na zimno: co to jest?

Chociaż nazwa olej tłoczony na zimno może wydawać się nieco tajemnicza, sama metoda nie jest skomplikowana. W skrócie, chodzi o to, aby temperatura podczas procesu tłoczenia nie przekroczyła 50 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachowuje się maksymalną ilość wartości odżywczych w produkcie końcowym. W procesie nie używa się również żadnych rozpuszczalników czy chemicznych dodatków, co czyni go całkowicie naturalnym.

Olej tłoczony na zimno: jak powstaje?

Proces wytwarzania oleju tłoczonego na zimno rozpoczyna się od selekcji najwyższej jakości surowców. Może to być np. siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, czy pestki winogron. Następnie ziarna są mielone, aby uwolnić olej. Proces tłoczenia przebiega w temperaturach poniżej 50 stopni Celsjusza, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych. Finalnym etapem jest tylko jeszcze filtrowanie oleju, aby usunąć z niego wszelkie nieczystości i zanieczyszczenia.

Dlaczego olej tłoczony na zimno zachowuje składniki odżywcze?

Podczas procesu tłoczenia na zimno, olej nie jest wystawiony na wysokie temperatury, co mogłoby zniszczyć wiele cennych składników odżywczych. Dodatkowo, unikanie chemikalii i rozpuszczalników zapewnia, że produkt jest wolny od szkodliwych substancji. To wszystko sprawia, że olej tłoczony na zimno jest bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Zastosowanie oleju tłoczonego na zimno

Zastosowanie oleju tłoczonego na zimno jest bardzo szerokie. Można go używać do przyrządzenia sałatek, sosów, makaronów, czy wszelkiego rodzaju potraw pieczonych czy duszonych. Ponadto, oleje te znakomicie sprawdzają się także w kosmetologii, gdzie są wykorzystywane jako składnik do produkcji kosmetyków naturalnych.