Strefa Wiedzy

Olej z pestek dyni

olej z pestek dyni

Jego pochodzenie:

Nazwa łacińska: Cucurbita pepo L. Wykorzystana część: nasiona (pierwsze tłoczenie na zimno).

Dynia jest uprawiana głównie do zastosowań spożywczych ,olejowych i leczniczych.

Zwana także dynią peponową, jest roslina jednoroczną z rodziny dyniowatych.

Kabaczki i dynie z gatunku Cucurbita dzielą się na trzy główne gatunki: Cucurbita moschata, Cucurbita pepo, Cucurbita maxima.

Uważa się, że dynia pochodzi z Ameryki Środkowej (Meksyk-Teksas), gdzie jest uprawiana od 8 do 10 000 lat. Rdzenni Amerykanie nazywali ją „nasionami owocu zdrowia” Olej Dyniowy powinien być ,wiec nazywany olejem z pestek dyni.

Dynia ma długie, zwisające łodygi zakończone dużymi (5 do 10 cm), jednopłciowymi, żółtymi kwiatami w kształcie lejka. Jej bardzo szerokie, ząbkowane liście są podzielone na 5 płatów i pokryte sztywnymi włoskami. Łodyga może mieć różną teksturę, przeważnie twardą, może być gładka lub chropowata, żebrowana lub zaokrąglona. Owoc jest o kremowym miąższu, z dużą ilością spłaszczonych i jajowatych nasion, koloru białego do zielonkawego.

Obecnie jest uprawiana niemal wszędzie, w Azji, Europie, Ameryce, w niektórych krajach, takich jak Węgry, Austria, uprawia się ją głównie dla nasion. Chiny są wiodącym producentem dyni, wyprzedzając Indie, Ukrainę i Stany Zjednoczone.

Do jej popularyzacji w Europie w XVI wieku przyczynił się Krzysztof Kolumb..

Początkowo dynia miała mało miąższu i często była wykorzystywana jako naczynie kuchenne lub pojemniki na wodę lub płyn.

Skład:

Pestki dyni to prawdziwy skarb, stanowią swego rodzaju bombę witamin dla organizmu. Tłoczony na zimno olej z pestek dyni zawiera witaminy B, C, E oraz karotenoidy o właściwościach przeciwutleniających. Tłoczony na zimno olej z pestek dyni jest naturalnie bogaty w kwasy omega 3, omega 6 (kwas linolowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe) i omega 9. Jest również bogaty w magnez, żelazo, miedź i cynk. Te kwasy tłuszczowe i pierwiastki śladowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno, może mieć różny kolor, może być zielony lub bursztynowy.

Smak oleju jest niepowtarzalny i łatwo rozpoznawalny.

Jego zapach przypomina zapach dyni z „drzewnymi” niuansami, humusem i orzechami laskowymi lub kasztanami. Walory smakowe i zapachowe dyni zależą od kraju pochodzenia, nasłonecznienia terenu ,gleb.

Tłoczenie na zimno pestek dyni w temperaturze poniżej 40°C, pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze.Zawierają 30-53% oleju, złożonego z palmitynowego (+/-13%), stearynowego (+/-8%) i oleinowego omega 9 (15 do 35%), linolowego omega 6 (40 do 50%), tokoferoli, steroli, kwasów skwalenowych. Dynia jest również bogata w karotenoidy (zeaksantyna, luteina, β-karoten), alkohole (kukurbitol, polialkohol, mio-inozytol), kwasy węglowe, aminokwasy (GABA, etylasparagina, cytrulina i kaburbityna). Wreszcie, olej z pestek dyni zawiera +/-2% kwasu gamma linolenowego, czyli GLA, niezbędnego kwasu tłuszczowego z grupy Omega 6, naukowo uznanego za kwas posiadający zdolności do utrzymywania prawidłowego poziomu cholesterolu.

Możemy również zauważyć obecność węglowodanów (6 do 10%), białek (albuminy, globuliny).

Minerały (4 do 5%): fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan i selen.

Zalety tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni:

Każdy zna dynię, a zwłaszcza pyszne zupy dyniowe, ale nie każdy zna zalety pestek dyni, prawdziwego skarbu leczniczego, który jest szczególnie ceniony za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Układa moczowy:

Tłoczony na zimno olej z pestek dyni ma działanie moczopędne i dlatego jest naturalnym suplementem diety mającym na celu wspieranie zdrowia prostaty i komfortu podczas oddawania moczu

Prostata:

Pestki dyni to jeden z rzadkich składników aktywnych uznanych przez Światową Organizację Zdrowia za zastosowanie medyczne w celu ograniczenia niedogodności związanych z powiększoną prostatą. Należy jednak zaznaczyć, że badania te przeprowadzono łącząc olej z pestek dyni z innymi roślinami leczniczymi, dlatego trudno jest precyzyjnie określić rolę oleju z pestek dyni w tych wynikach.

W przypadku łagodnego powiększenia (przy łagodnych objawach) prostaty, na podstawie niektórych badań uważa się, że olej z pestek dyni będzie łagodził objawy tej infekcji. W rzeczywistości tłoczony na zimno olej z pestek dyni jest bogaty w fitosterole (sterole roślinne), które przyczyniają się do utrzymania zdrowej funkcji prostaty. Te fitosterole spowalniają ekspresję enzymu, 5-alfa-reduktazy, który pomaga złagodzić dyskomfort związany z łagodnym przerostem prostaty. Zawarta w nim substancja czynna, kukurbitacyna, pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego. Rzeczywiście, nasiona dyni mogą obniżać poziom DHT w tkance prostaty dzięki zawartym w nich lipidom (sterole delta-5 i delta-7).

Korzystny wpływ na zęby:

Tłoczony na zimno olej z pestek dyni będzie też dobrym wyborem dla osób cierpiących na zwapnienie kości, pomaga zapobiegać odwapnieniu zębów ( jeden z czynników odpowiedzialnych za powstawanie ubytków).

Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy

Przeciwutleniacze znajdujące się w tłoczonym na zimno oleju z pestek dyni mogą wpłynąć pozytywnie na wzmocnienie układu odpornościowego, chroniąc komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) znajdujące się w tłoczonym na zimno oleju z pestek dyni mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca.

Ciekawostka :

Nasiona dyni mogą być wykorzystywane jako środek przeciw tasiemcowi ( skuteczność pestek stwierdzili w Anglii Edwarda Tysona w 1683 r. i doktora Mongery’ego w 1820 r.). Niedawno naukowcy przeprowadzili bania, na zwierzętach ,podając im ekstrakt z pestek dyni. Ekstrakt działa na ograniczanie wylęgani się jaj, rozwój larw i ruchliwość dorosłych robaków, wiekszości pasożytów . Jego działanie wynika ze składu kaburbitacyny (aktywnego składnika przeciwpasożytniczego), berberyny i palmityny (przeciw leiszmaniozie).

Zastosowania kosmetyczne:

Olej z pestek dyni można wykorzystać do przygotowania różnych zabiegów kosmetycznych

Kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze zawarte w tłoczonym na zimno oleju z pestek dyni mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry poprzez zwiększenie nawilżenia (elastyczność i elastyczność skóry) oraz zmniejszenie stanu zapalnego. Tłoczony na zimno olej z pestek dyni działa odżywczo, tonizująco, rewitalizująco i może wspomagać gojenie.

Ten olej roślinny zawiera witaminę E, naturalny przeciwutleniacz.

Ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne, ponieważ zawiera aminokwas zwany kaburbityną. Cucurbitin silnie hamuje syntezę histaminy, zmniejszając tym samym kruchość skóry i jej skłonność do podrażnień.

Olejek z pestek dyni odżywia i naprawia suche i łamliwe włosy.

Środki praktyczne dotyczące stosowania:

Dynia jest warzywem uniwersalnym spożywamy jej miąższ w zupach ,jako puree ,świetnie smakują też frytki z dyni , można również spożywać nasiona. Aby zobaczyć korzyści, warto spożywać od 10 g do 20 g nasion dyni, dziennie. Pestki Dyni można jeść na różne sposoby, na surowo, opiekane, sproszkowane , w sałatkach, w wytrawnych ciastach, ciastkach, pieczywie, z grillowanymi warzywami, w jogurtach czy musli.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno można spożywać w rozsądnych ilościach, czyli od 1 do 2 łyżek dziennie, jest on t bogatym źródłem kalorii, należy pamiętać, aby nie spożywać go w nadmiarze

Tłoczony na zimno olej z pestek dyni ma lekko orzechowy smak i może być stosowany zamiast dowolnego innego oleju w Twoich przepisach.

Uwaga

Oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno nie należy podgrzewać.

U niektórych osób mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak rozstrój żołądka, nudności, wymioty i biegunka. Osoby z alergią na orzechy lub nasiona mogą również doświadczyć reakcji alergicznej na olej z pestek dyni. Przed spożyciem oleju z pestek dyni zaleca się skonsultowanie się z lekarzem. Zaleca się również poradę lekarską w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią.

Uwaga dla uniknięcia jakichkolwiek wątpliwości, podkreślamy, że wszystkie treści przedstawione na stronie www.olejmamy.pl mają jedynie wartość informacyjną i przedstawiają osobiste opinie jej autorów.  Pod żadnym pozorem nie mogą zastąpić indywidualnej porady farmaceutycznej, lekarskiej, położniczej, psychologicznej, ani żadnej innej. 

Nasze źródła i jeśli chcesz dowiedzieć się więcej (odniesienia bibliograficzne i naukowe):

Książka: „Panie doktorze, czy to prostata? » Dr Patrice Pfeifer, wydanie Alpen 2009

Strona internetowa : https://huile.org/huile-de-pepins-de-courge-virge/

Strona internetowa :https://www.santescience.fr/pepins-de-courge/

Publikacja :Goetz, P. (2009). Fitoterapia łagodnego przerostu prostaty. Fitoterapia, 7(5), 275–278. https://doi.org/10.1007/s10298-009-0407-6

:Ghedira, K. i Goetz, P. (2013). Cucurbita pepo L. (Cucurbitaceae) Dynia lub nasiona dyni. Fitoterapia, 11(1), 46–51. https://doi.org/10.1007/s10298-013-0754-1

Publikacja:Madersbacher, S. (2002). Łagodny przerost prostaty. https://www.semanticscholar.org/paper/L’hyperplasie-b%C3%A9nigne-de-la-prostate-Madersbacher-Studer/4b946ad74776c9203c63b72834033da176a2ebcb

Publikacja :Zerafatjou, N., Amirzargar, M., Biglarkhani, M., Shobeirian, F. i Zoghi, G. (2021). Olej z pestek dyni (Cucurbita pepo) w porównaniu z tamsulosyną w łagodzeniu objawów łagodnego rozrostu prostaty: randomizowane badanie kliniczne z pojedynczą ślepą próbą. BMC Urologia, 21(1). https://doi.org/10.1186/s12894-021-00910-8

Publikacja:Vahlensieck, W., Theurer, CP, Pfitzer, E., Patz, B., Banik, N. i Engelmann, U. (2015). Wpływ nasion dyni u mężczyzn z objawami dolnych dróg moczowych spowodowanymi łagodnym rozrostem prostaty w rocznym, randomizowanym badaniu GRANU kontrolowanym placebo. Urologia Internationalis, 94(3), 286–295. https://doi.org/10.1159/00036290

Publikacja:Widok na rolę Cucurbita pepo w leczeniu pacjentów dotkniętych objawami z dolnych dróg moczowych spowodowanymi łagodnym rozrostem gruczołu krokowego: przegląd narracyjny. (nd). https://www.pagepressjournals.org/index.php/aiua/article/view/aiua.2016.2.136/5810

Publikacja:Goetz, P. i Jeune, RL (2010b). Olej z pestek dyni, Cucurbita pepo convar. cytrulina odm. styriaca. Fitoterapia, 8(2), 1–5. https://doi.org/10.1007/s10298-010-0535-z

Strona internetowa :Lee, S. (2021, 1 stycznia). Łagodny rozrost prostaty (BPH). Strona internetowa Towarzystwa Kanadyjskiego: Rak. https://cancer.ca/en/informacje-nowotworowe/typy-raka/prostaty/czym-jest-rak-prostaty/łagodny-rozrost-prostatyczny

Książka :Korzystne działanie oleju z nasion dyni (Cucurbita pepo L.) na kondycję zdrowotną mężczyzn

„Skuteczność Cucurbita pepo w leczeniu objawów dolnych dróg moczowych u pacjentów z łagodnym rozrostem prostaty: randomizowane, podwójnie ślepe badanie kliniczne kontrolowane placebo”. Journal of Etnofarmakologii.

Książka :„Wpływ Cucurbita pepo na objawy i parametry urodynamiczne u pacjentów z łagodnym rozrostem prostaty”. Dziennik Żywności Leczniczej.

Książka :Zhi-Bin Liu, Wei-Min Zhang, Ai-Dong Qiu i in. „Olej z pestek dyni wpływa na ekspresję receptorów androgenowych i estrogenowych w prostacie szczura.” Urologia 2006 lipiec; 68(1):93-8.

Książka :Rajesh Agarwal, Xi Chen i in. „Olej z pestek dyni i olej bogaty w fitosterole modulują wzrost komórek raka prostaty LNCaP i ekspresję receptora androgenowego”. Odżywianie molekularne i badania żywności 2010, kwiecień;54(4):530-7.

Książka :Damiano R, Cai T, Fornara P, Franzese CA, Leonardi R, Mirone V. Rola Cucurbita pepo w leczeniu pacjentów dotkniętych objawami dolnych dróg moczowych spowodowanymi łagodnym rozrostem gruczołu krokowego: przegląd narracyjny. Arch Ital di Urol e Androl. 2016;88(2):136-143.

Książka :Bharti SK, Kumar A, Sharma NK i in. Tokoferol z nasion Cucurbita pepo przeciwko cukrzycy: walidacja w eksperymentach in vivo wspartych dokowaniem obliczeniowym. J Formos Med Assoc. 2013;112(11):676-690.

Strona internetowa:https://www.compagnie-des-sens.fr/huile-vegetale-pepins-de-courge/

Strona internetowa : https://www.laboratoire-lescuyer.com/nos-actif/huile-de-pepins-de-courge

Książka :Darchi E. Miejsce fitoterapii w leczeniu łagodnego przerostu prostaty. Opublikowano w Internecie 2017 r.

Książka :Ghedira K, Goetz P. Cucurbita pepo L. (Cucurbitaceae) – Nasiona dyni lub dyni. Fitoterapia. 2013;11(1):46-51.

Książka :Elinge CM, Muhammad A, Atiku F. i in. Przybliżona, mineralna i antyodżywcza kompozycja ekstraktu z nasion dyni (Cucurbita pepo L). Int J Plant Res. 2012;2(5):146-150.

Książka :Damiano R, Cai T, Fornara P, Franzese CA, Leonardi R, Mirone V. Rola Cucurbita pepo w leczeniu pacjentów dotkniętych objawami dolnych dróg moczowych spowodowanymi łagodnym rozrostem gruczołu krokowego: przegląd narracyjny. Arch Ital di Urol e Androl. 2016;88(2):136-143.

Książka: Bharti SK, Kumar A, Sharma NK i in. Tokoferol z nasion Cucurbita pepo przeciwko cukrzycy: walidacja w eksperymentach in vivo wspartych dokowaniem obliczeniowym. J Formos Med Assoc. 2013;112(11):676-690.