Przepisy

Sałatka z olejem z pestek dyni tłoczone na zimno

Składniki

  • Rukola 50-100 g
  • Burak. 3 średnie
  • Ser feta 270 g
  • Słonecznik 50 g
  • Olej z pestek dyni tłoczone na zimno Olej Mamy! 30ml

Sposób wykonania

  1. Dokładnie umyte buraki zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 190C
  2. Po ostygnięciu ,zdejmujemy skórkę i kroimy w kosteczkę i rozkładamy na całej powierzchni talerza.
  3. Rukola myjemy, osuszamy
  4. Fete kroimy w kostkę
  5. Słonecznik podpiekamy na patelni aby wydobyć jego smak
  6. Zaczynamy układać nasza sałatkę
  7. Buraczki przykrywamy rukolą ,następnie dodajemy fetę, posypujemy całość słonecznikiem i polewamy olejem tłoczonym na zimno z pestek dyni Olej Mamy!.
  8. To właśnie lekko orzechowy smak oleju z pestek dyni tłoczone na zimno, sprawi, że wszystkie te smaki: słodki burak, ostra rukola, słona feta i pieczony słonecznik połączą się i będą stanowić niezapomnianą ucztę dla podniebienia

Dzięki dodatkowi oleju z pestek dyni Olej Mamy!, sałatka jest nie tylko pyszna ale i zdrowa!
Basia