Składniki
- Rukola 50-100 g
- Burak. 3 średnie
- Ser feta 270 g
- Słonecznik 50 g
- Olej z pestek dyni tłoczone na zimno Olej Mamy! 30ml
Sposób wykonania
- Dokładnie umyte buraki zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku ok. godziny w temperaturze 190C
- Po ostygnięciu ,zdejmujemy skórkę i kroimy w kosteczkę i rozkładamy na całej powierzchni talerza.
- Rukola myjemy, osuszamy
- Fete kroimy w kostkę
- Słonecznik podpiekamy na patelni aby wydobyć jego smak
- Zaczynamy układać nasza sałatkę
- Buraczki przykrywamy rukolą ,następnie dodajemy fetę, posypujemy całość słonecznikiem i polewamy olejem tłoczonym na zimno z pestek dyni Olej Mamy!.
- To właśnie lekko orzechowy smak oleju z pestek dyni tłoczone na zimno, sprawi, że wszystkie te smaki: słodki burak, ostra rukola, słona feta i pieczony słonecznik połączą się i będą stanowić niezapomnianą ucztę dla podniebienia
Dzięki dodatkowi oleju z pestek dyni Olej Mamy!, sałatka jest nie tylko pyszna ale i zdrowa!
Basia